Bekkenbodemtherapie

Bekkenbodemtherapie is een methode, waarbij je leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Dit kan nodig zijn na een zwangerschap maar ook na verloop van (leef)tijd kan een zwakkere bekkenbodem ontstaan. Urine incontinentie zelf is geen ziekte, maar een symptoom van een anatomische afwijking van de bekkenbodem. Incontinent zijn voor urine is een veel voorkomend probleem, het komt voor bij een kwart tot ruim de helft van alle volwassen vrouwen.

De bekkenbodem heeft drie functies, het steunen (van blaas, baarmoeder en darm), openen en sluiten. De bekkenbodemspieren kunnen te gespannen of te slap zijn. Ook kan het zijn dat deze spieren niet op de goede manier of op het juiste moment functioneren, waardoor klachten optreden. Omdat de spieren van de bekkenbodem zelf niet goed te zien zijn, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen. Door middel van uitleg en oefeningen kan je de bekkenbodemspieren beter onder controle krijgen. Zodat er minder gemakkelijk ongewild urine wordt verloren.

bekkenbodem

Iedereen kan problemen krijgen doordat de bekkenbodem niet goed werkt. (Als er een anatomische verandering of verzakking bestaat, kunnen bekkenbodemoefeningen dit niet meer ongedaan maken, alhoewel de klachten van een verzakking wel eens willen verminderen). 

Een van de meest voorkomende vormen van bekkenbodemklachten zijn: 

-Ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning, zoals springen, bukken, tillen, hoesten, niezen & lachen. 

-Veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen.

-Ongewild verlies van ontlasting, of vaak moeizaam ontlasting kwijt kunnen (obstipatie).

-Pijn in de onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen.

Als hierbij urineverlies ontstaat, wordt dit stress-incontinentie genoemd. Zwangerschap en vaginale bevallingen, chronische obstipatie kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van deze vorm van incontinentie. 

Er is geen taboe, dus neem gerust contact op voor meer informatie, en wat de mogelijkheden zijn. de Privé lessen zijn €45,- en duren gemideld een uur.

info@hathayogamijdrecht.nl  of 06-81925818

Ik ben als docent aangesloten bij de Vereniging van Yoga docenten Nederland, dat houd in dat er diverse verzekerings maatschappijen geheel of een deel de contributie kunnen vergoeden.


© Currenttime 2020